Voorbeelden uit de praktijk

De bewuste keuze van Klok Eco

De wasmiddelen van Klok Eco kregen in 2001 als eerste producten op de Nederlandse markt het EU Ecolabel toegekend. “Het EU Ecolabel draagt bij aan een duidelijke positionering van ons merk”, zegt Martine Molderink, sales director bij Dalli de Klok B.V. Klok Eco profileert zich met de slogan ‘Een bewuste keuze’. En dat blijkt niet voor niks.

In Heerde, op de rand van de Veluwe, richtte Johannes Lodewijk van Apeldoorn in 1902 zeepfabriek de Klok op. Zijn uitspraak “hier wordt zeep gemaakt die klinkt als een klok” vormde later de aanleiding om de waspoeders de naam ‘Klok’ te geven. “Sinds jaar en dag houdt Klok Eco rekening met het milieu”, zegt Molderink. “Zo kwam Klok als eerste met het fosfaatvrije wasmiddel op de Europese markt (in 1969) en als eerste in Nederland met een compact waspoeder (in 1989).” De jarenlange inspanningen werden in 2001 beloond met het toekennen van het EU Ecolabel. De Klok Eco waspoeders waren zelfs de eerste producten op de Nederlandse markt waaraan het EU Ecolabel werd toegekend.

Klok Eco is een relatief klein merk met een bescheiden marketingbudget, maar is wel continu bezig met verdere vernieuwing en verbetering van de producten. In 2006 kwam het als eerst fabrikant in Nederland met fosfaatvrije ‘Alles-in-1’ vaatwastabletten met wateroplosbare folie. Aangezien de milieueisen van EU Ecolabel dit jaar werden aangescherpt, zijn alle producten van Klok onlangs hieraan aangepast.

Tevreden consumenten
“Wij vinden het belangrijk dat er vanuit het EU Ecolabel strenge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van onze producten”, zegt Molderink. “Het is een onafhankelijk keurmerk waarmee we kunnen aantonen dat onze producten van een uitstekende kwaliteit zijn. Alleen met een goede kwaliteit krijgen wij tevreden consumenten die ons merk trouw blijven.” Het merk profileert zich inmiddels met de slogan ‘Een bewuste keuze’. “En het EU Ecolabel draagt bij aan die duidelijke positionering van ons merk”, geeft Molderink aan.

Het aanbod van Klok Eco bestaat inmiddels uit een waspoeder (kleur & wit), machinevaatwastabletten, handafwasmiddel (500 & 1000 ml) een allesreiniger en een wc-reiniger. “Met ons assortiment voorzien wij in de groeiende vraag van consumenten naar duurzamere producten. Daarnaast merken we dat ook retailers ons merk waarderen. Bij steeds meer retailers vormt duurzaamheid een onderdeel van de bedrijfsstrategie”, aldus de sales director. Zorgen voor het milieu betekent niet alleen zorgen voor je leefomgeving, maar ook voor jezelf, vinden ze bij Klok Eco. Vandaar dat de Klok Eco producten geen parfum en kleurstoffen bevatten. Bovendien hebben de Klok Eco producten naast het EU Ecolabel ook het keurmerk van Stichting Keurmerk Huidfonds.

Wij vinden het belangrijk dat er vanuit het EU Ecolabel strenge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van onze producten
Terug naar overzicht